Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Чистење на депонијата во Новаци

Целосно е исчистена дивата депонија во атарот на село Новаци кон патот Ергела. Градоначалник на општина Новаци, Стевче Стевановски  направи увид како тече акцијата на чистење на натрупаното ѓубре и градежен шут кој тука беше одлаган и натрупан на диво.

„Екипа од комуналното претпријатие „Комунална хигиена“ Новаци со градежна механизација започнавме со отстранување на одложениот смет и градежен шут кој во огромни количини постоеше и беше натрупан на дивата депонија во Новаци кон патот Ергела. Сите подеднакво треба да се грижиме за чиста и здрава еколошка средина. Ние како локална самоуправа ќе направиме се што е во наша моќ и надлежност за да имаме нулта толеранција кон дивите депонии, но секако дека тука треба да ги повикаме и населението и нивната свесност за одговорно однесување кон животната средина. Со вакви акции најпрво ги мапираме а секако дека ќе организираме и ќе ги исчистиме сите 7 критични точки кои се наоѓаат на наша територија. “ рече  Стевче Стевановски, градоначалник на општина Новаци.  

Во наредниот период работата на комуналното претпријатие  ќе се интензивира покрај со расчистување на депониите и со чистење на вегетацијата по коловозите, чистење на речните корита и одводните канали како и одржување на хигиената на јавните површини во општината. Одржувањето на хигиената во општина Новаци е наш приоритет, бидејќи граѓаните заслужуваат да живеат во една чиста и здрава средина“, изјави Стевановски. Воедно упати апел до жителите за одговорно однесување кон животната средина за сите да ги уживаме благодетите на чиста природа, воздух и околина.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
Skip to content