Jul 07

Прирачници за оператори со храна во предучилишни и училишни установи

Допис до ЗЕЛС

Прирачник за операторите со храна во предучилишните установи – градинките

Прирачник за операторите со храна во училишните установи

Apr 13

Информација за електронска платформа pomagame.mk

Почитувани, 

Лансирана е новата веб страница www.pomagame.mk!

 На неа се поставени информации од сите општини со краток опис за услугите што ги нудат во услови на КОВИД 19како и кратка видео обука за сите ангажирани лица.

Apr 10

Известување за земјоделци

Apr 10

Известување

Apr 07

Известување COVID 19

Mar 30

Превентивни мерки на територијата на општина Новаци

Почитувани жители на општина Новаци, за превенција на ширењето на COVID-19 (корона вирусот), општина Новаци воведе превентивни мерки, кои можете да ги најдете ТУКА. Ве молиме, почитувајте ги сите мерки и препораки на Владата како и сите мерки и препораки на општината.

Mar 30

Почитувај ги мерките, заштити се. Седи дома!

Mar 19

Превентивни мерки на територијата на општина Новаци

Mar 13

Апел до жителите на општина Новаци

Dec 23

Реализирани проекти општина Новаци 2018/2019

Реализација на проекти на о.Новаци за периодот од 2018 – 2019 година

Sep 14

ЗА СЕКОЕ ПРВАЧЕ ВО ОПШТИНА НОВАЦИ ПО 5.000 ДЕНАРИ ВО СТАРТОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

Фотографија на Љубе Кузманоски - Градоначалник на Општина Новаци.

Советот на Општина Новаци донесе Одлука за одобрување на финансиски средства во висина од 5.000 денари –бруто износ на родителите на деца запишани во 1-во одделение во централното ООУ “Славко Лумбарковски” во Новаци и подрачните училишта во општина Новаци за учебната 2020/2021 година. Read the rest of this entry »

Sep 11

НАБАВЕНИ ДВЕ ТРАНСПОРТНИ ВОЗИЛА МИНИБУС И КОМБЕ ЗА ПОТРЕБИТЕ НА ОПШТИНА НОВАЦИ

Фотографија на Љубе Кузманоски - Градоначалник на Општина Новаци.

Денес во посета на општина Новаци беше министерот за локална самоуправа г-дин Горан Милевски каде заедно со градоначалникот Љубе Кузманоски и директорот на Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион г-дин Гого Видимче направија увид во набавките кои се реализирани со средства од Министерството за локална самоуправа преку Бирото за рамномерен регионален развој, Центарот за развој на пелагонискиот плански регион и Буџет на општина Новаци . Read the rest of this entry »

Sep 10

Општина Новаци инвестира во нова комунална механизација

Кузманоски – Со домаќинско работење Општина Новаци инвестира во нова комунална механизација

Во периодот од неполни три години локална власт, Општина Новаци инвестира во современа сопствена механизација со цел подобрување и успешно сервисирање на услугите и обврските кон граѓаните.

-Сето ова што го имаме е резултат на домаќинско, одговорно и посветено работење во интерес на граѓаните на Општина Новаци, рече на денешната прес конференција градоначалникот Љубе Кузманоски, каде пред медиумите ја покажа новата мехнизација.

Со средства од проектот „Одржливо менаџирање на агро-отпадот за загревање на руралните средини“ – Agrowchain од програмата за прекугранична соработка помеѓу Република Северна Македонија и Република Грција набавен е трактор  Ландини и и тракторска приколица од 5 тона за влечење и транспорт на биомаса од речните корита. Исто така набавена е Хидраулична рака со корпа за косење и подигнување, предна косачка (мулчер) за сечкање на биомасата, корпа за товарење на биомасата и котел за парно греење за загревање на детската градинка.

Во рамките на овој проект буџетот на Општина Новаци изнесуваше 216 илјади евра и е завршен во мај 2020 година.

Општина Новаци успешно го заврши вториот проект за подобрување на општинските услуги финансиран со заем од Меѓународната банка за обнова и развој – Светска банка за набавка на градежна механизација и тоа Скип (Комбинирана машина ровокопач) и хидраулична надградба плуг за снег 2.5м, камион кипер со дополнителна опрема и тоа плуг за снег 3.2м и ротационен распрскувач на сол и ризла како и камион цистерна.

Вкупната вредност на инвестицијата изнесува 17.870.670 денари.

Во рамки на истиот  проект, општина Новаци доби право да користи грант средства во износ од 4.612.362 денари  со што општина Новаци веќе изготви апликација за набавка на ново возило за собирање на смет (Ѓубретарка со капацитет од 7 тона) , контејнери и канти за смет и истата е одобрена од МСИП2 со  што наскоро следува  и тендерска постапка така што   комуналното претпријатие ЈКП Комунална Хигиена  -Новаци ќе ја прошири својата услуга во уште три населени места –с.Брод, с.Бач, и с.Живојно.

-Општина Новаци во рамки на проектот “Унапредување на квалитетот на социјалните услуги на регионално ниво“ финансиран во рамките на програмата за регионален развој за 2020 година од страна на Бирото за рамномерен регионален развој – Министерство за локална самоуправа преку Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион набави минибус ИСУЗУ со 30 седишта и Комби Пежо со 9 седишта со вкупна вредност на инвестицијата од 6.646.940 денари. Испорачан е минибусот кој заедно со комбито ќе бидат ставени во функција на обезбедување на образовно социјални услуги на граѓаните, редовен и безплатен  превоз на ученици, за потребите на општинската администрација и граѓаните. Со ова обезбедуваме редовен организиран превоз на нашите ученици, заштеда и поврат на инвестицијата, рече Кузманоски.

И покрај специфичната состојба и условите со пандемијата предизвикана од коронавирусот во изминатиот период, Општина Новаци успешно ја испорача целокупната комунална механизација.

Во рамки на проектот „Симбиотски мрежи за одржливо управување со органски отпад“ со прекугранична соработка со Република Грција за потребите на ЈКП Комунална Хигиена од Новаци набавени се трактор Џон Дир, Мулчер и контејнери.

Со цел подобри комунални услуги за потребите на ЈКП Комунална Хигиена од Новаци набавена е прскалица, тракторска косилица , моторни тримери, мулчер и плуг за снег.

-Потребата од набавка на градежна механизација е разултат на директните барања на граѓаните со цел подобрување на квалитетот на комуналните услуги и соодветно да се одговори на потребите на локалното население, смета Кузманоски.

Набавената градежна механизација општината ќе ја користи повеќенаменски и тоа за зимско одржување на локалните улици и патишта заедно со зимската служба на комуналното претпријатие, за чистење на диви депонии, транспорт на отпад, дотур на вода во населени места каде што има недостиг во летниот период, за подигнување на нивото на јавна хигиена на јавни површини и локални улици, пренесување на градежни материјали како и за потребите на месните заедници со што ќе се овозможи заштеда на финансии и поврат на инвестицијата.

За потребите на општинската администрација набавени се и две нови патнички возила.

-За неполни 3 години, Општина Новаци е пример како поинаку се работи во насока на подобрување на услугите но и условите за подобар и поквалитетен живот за сите граѓани. Нашите развојни политики се различни од претходните и затоа се разликуваме и во идниот период ќе продолжиме да работиме во интерес на граѓаните со инвестиции насочени кон подобрување на општинските услуги, смета градоначалникот на Општина Новаци Кузманоски.

Read the rest of this entry »

Aug 27

ТРАДИЦИОНАЛНО СО ПОЧИТУВАЊЕ НА СИТЕ МЕРКИ И ПРОТОКОЛИ СЕ ОДРЖА ФЕСТИВАЛОТ ИЗБОР НА ЛЕТЕН ФОЛК-ХИТ 2020 ВО НОВАЦИ

Фотографија на Љубе Кузманоски - Градоначалник на Општина Новаци.

Во манастирскиот комплекс Рождество на Пресвета Богородица во Новаци, традиционално се одржа Фестивалот за избор на летен фолк хит за 2020 година, во организација на Здружение за мода ПИКСИ СТУДИО-Новаци и ИН-ТВ продукција и сателитска телевизија, а под покровителство на градоначалникот Љубе Кузманоски и Општина Новаци. Read the rest of this entry »

Aug 20

ВТОРА ФАЗА ОД ПРЕВЕНТИВНА СИСТЕМСКА ДЕЗИНСЕКЦИЈА ЗА УНИШТУВАЊЕ НА КОМАРЦИТЕ НА ПОДРАЧЈЕТО НА ОПШТИНА НОВАЦИ

Фотографија на Љубе Кузманоски - Градоначалник на Општина Новаци.

Согласно Законот за заштита на населението од заразни болести и препораките на Министерството за здравство на РСМ, а врз основа на одлуката на Советот на Општина Новаци за спроведување на превентивна системска дезинсекција на територијата на Општина Новаци како општа противепидемијска мерка, ЈЗУ Центар за јавно здравје –Битола ЌЕ ИЗВЕДЕ СИСТЕМСКА ДЕЗИНСЕКЦИЈА СО ЦЕЛ УНИШТУВАЊЕ НА КОМАРЦИТЕ НА ПОДРАЧЈЕТО НА ОПШТИНА НОВАЦИ ВО ДЕНОВИТЕ 20.08.2020(четврток) и 21.08.2020(петок) ВО ПЕРИОДОТ ОД 19.00 до 02.00 ЧАСОТ. Read the rest of this entry »

Aug 19

ЗАПОЧНА ТАМПОНИРАЊЕТО НА ПОЛСКИТЕ ПАТИШТА ВО ОПШТИНА НОВАЦИ

Фотографија на Љубе Кузманоски - Градоначалник на Општина Новаци.

Во тек е тампонирање на полските патишта на територија на општина Новаци согласно програмата за изградба и одржување на полски патишта за 2020 година. Read the rest of this entry »

Aug 13

санација на локален пат кој води до с.Зовиќ

Фотографија на Љубе Кузманоски - Градоначалник на Општина Новаци.

Во тек се градежни работи на санација на локален пат ( премин за суводолица-газилиште) кој води до с.Зовиќ.

Изведувач на градежните работи е ЈКП Комунална Хигиена од Новаци.

#ОпштинаНоваци во служба на граѓаните.

Aug 12

РЕКОНСТРУКЦИЈА НА ТОАЛЕТИ И НОВА ОГРАДА ВО ЦОУ СЛАВКО ЛУМБАРКОВСКИ

Фотографија на Љубе Кузманоски - Градоначалник на Општина Новаци.

Пред стартот на новата учебна година во централното основно училиште Славко Лумбарковски во с.Новаци во тек се градежни работи за реконструкција на тоалети во малото училиште како и замена на старата дотраена ограда со нова . Read the rest of this entry »

Jul 30

Се гради коритото на поројот во Гермијан

Фотографија на Апла.

Започнаа градежните активности за уредување на коритото од поројот во населеното место Гермијан (трети дел од км 1+152,10 до км 1+492,10). Read the rest of this entry »

Jul 28

ПАРТЕРНО УРЕДУВАЊЕ НА ДВОРОТ НА МАНАСТИР СВ.АТАНАСИЈ ВЕЛИКИ ВО С.СТАРАВИНА

Фотографија на Љубе Кузманоски - Градоначалник на Општина Новаци.

Во тек е изведбата на градежни работи за партерно уредување на дворот на манстирот СВ.Атанасиј Велики во с.Старавина со бехатон плочки на површина од 300м2.

Средствата во висина од 300.000 денари се обезбедени од Буџет на општина Новаци за 2020година. Read the rest of this entry »

Older posts «

css.php