Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Јавна презентација на Локалниот акциски план за управување со отпад на Општина Новаци

Во Општина Новаци денеска беше презентиран акциониот план за управување со отпад на локално ниво. Во овој проект општината е партнер со странска организација. Општината е една од шесте пилот општини од Македонија.

„Локалниот акциски план за управување со отпад на Општина Новаци 2024-2025 година е изработен во рамките на проектот „ Одржливо управување со отпадот на локално ниво во Македонија“, поддржан од САЛАР International кој е дел од Шведската асоцијација на локални власти и региони“ рече градоначалникот на Новаци, Стевче Стевановски,

Тој кажа дека целта на проектот е подобрување на условите за начинот на селекција и третман на отпадот.

Шесте приоритети се:

-обезбедување услуги ( собирање и транспорт на отпад ) на што е можно повеќе корисници,

-воведување систем за селекција на отпад и собирање на посебни текови на отпад,

-намалување на количините за органски отпад кои завршуваат на депонија,

-изградба на депонија согласно стандартите на ЕУ,

-затворање и санација на ѓубриштата,

-обезбедување приход кој целосно ќе ги покрие трошоците за управување со отпад.

Тоа се шесте приоритети врз кои ќе се работи целокупниот процес во период од две години.

Видео од презнетацијата може да погледнете на следниот линк на фан страната на Тера ТВ:

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
Skip to content