Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Традиционални Василичарски огнови низ општина Новаци

Православните христијани денеска ја слават Василица .Народот ја слави како Стара Нова година во чест на светецот Василиј но и како обрежување на Исус Христос. Во секое маало граѓаните со големи огнови кои се симбол на божествената светлина ги прогонуваат лошите сили и ја испраќаат старата година .
Бројни маала низ општина Новаци синоќа традиционално ги запалија василичарските огнови околу кои во весело расположение , со греана ракија , вино и скара се прослваи Стара Нова година и Василица.
Градоначалникот Љубе Кузманоски ја прослави Василица со своите сограѓани . Ги посети големите маалски василичарски огнови од каде испрати порака да се негува традицијата и обичаите и да се пренесуваат на идните поколенија.

“Овие празници како дел од нашата традиција ни даваат можност да се собериме сите заедно на едно место , на едно огниште кое симболизира заедништво , единство и сите заедно да ги одбележиме традиционалните вредности кои всушност се и белег на нашето постоење.Ова заедништво ги зајакнува меѓусебните врски во нашата локална заедница. Дружењето со соседите , пријателите , блискоста меѓу младите дава посебно чувство на среќа , задоволство и исполнетост .Да си подаваме рака , да се помируваме , да бидеме единствени и сплотени не само на ваквите празници туку тоа да ни биде секојдневие.
На сите граѓани на општина Новаци и на сите православни верници им ја честитам Стара Нова година и Василица со желби за здравје , среќа и бериќет ” – истакна градоначалникот Кузманоски

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
Skip to content