Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМА: „ РАНОТО ОТКРИВАЊЕ – СПАСУВА ЖИВОТ“

Лигата за борба против ракот организираше предавање на тема „ Раното откривање – спасува живот“ со д-р Александар Димовски специјалист по дијагностика.
Основни цели и задачи на Лигата се:
-зајакнување на јавното мислење за потребите од ангажман на целото општество во борбата против ракот
– едукација на граѓаните за навремено откривање
– едукација за здрав начин на живот
– организирање предавања
– набавка на соверемени дијагностички апарати и средства за терапија
– спроведување хуманитарни активности
– организирање групи на пациенти заради меѓусебен контакт
и многу други акивности.
На едукативното предавање, присутните беа едуцирани кои се предупредувачките знаци за рак:
– оток
– рана која не зараснува
– бенка која ја менува формата, големината и бојата
– нова кожна проемна која расте
– ненормално крварење
– кашлица која трае
– зарипнатост која трае
– промени во редовната столица и мокрењето
– необјасниво губење на тежина.
Лигата за борба против ракот има потпишано и декларација според која се залага за правата на болните од рак кои треба да имаат современо лекување, еднаков третман, подеднаков пристап до методите за лекување и активна улога во одлучувањето.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
Skip to content