Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Одбележана годишнината од масакрот кај Вејце

Со полагање на цвеќе пред споменикот на Бранителите или Ангелот кај Саат кулата во Битола денеска одбележавме 23 години од масакрот кај тетовското село Вејце кога бунтовниците на ОНА од заседа убија осум македонски војници.

Загинаа Роберт Петковски (27) од Скопје, Бобан Трајковски (28) од Куманово, Игор Костески (26) од Скопје, Миле Јаневски (30) од Македонска Каменица, Марјан Божиновски (27) од Битола, Илче Стојановски (24) од Битола, Кире Костадиновски (24) од Битола и Бошко Најдовски (24) од Битола.

Осумтемина загинати бранители, во војната од 2001 година, заедно со уште шестмина кои преживеаја, беа нападнати од заседа движејќи се меѓу тетовските села Селце и Вејце. Нивните тела од беа масакрирани и запалени на планинскиот пат од страна на терористите на ОНА.

Шесттемина преживеани биле во последното возило од колоната. Повредени, успеале да се извлечат и да јават за масакрот.

Нека им е вечна слава на хероите кои ги положија своите животи во одбрана на Македонија!!

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
Skip to content