Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Едукативно предавање на тема Дијабет во општина Новаци

Во организација на Лајонс клуб Хераклеа во салата на советот на општина Новаци се одржа едукативно предавање на тема: Дијабет ,подигнување на свеста за дијбетесот ,можните копликации и негова превенција.
Д-р Жаклина Сервини како предавач преку презентација ги запозна присутните со начините на превенција од оваа болест, како да се постигне правилна и балансирана исхрана ,соодветен сооднос на јаглени хидрати,масти и протеини. Таа го потенцираше значењето на водата ,витамините и минералите.
На присутните им беше даден анкетен прашалник кој здружението на дијабетолози ќе го искористи за развој на стратегија за борба со шеќерната болест.

Општина Новаци ќе организира и други вакви предавања и работилници со цел подигнување на свеста на граѓаните .

 

Back to top
Skip to content