Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Известувања

Бесплатни гинеколошки прегледи во Општина Новаци

Во Општина Новаци започува со работа мобилната амбуланта во која се нудат бесплатни гинеколошки прегледи за жените од населените места од оваа Општина, со цел превенција од рак на грлото на матката.

„Ги известуваме сите жени на територијата на Општина Новаци , кои сакаат да извршат бесплатен гинеколошки преглед, вклучувајќи и ПАП тест, да се обратат или да се пријават на тел број 047-236-019 во Општинска ораганизација на Црвен Крст Битола за закажување на термин.

Мобилната амбулантата започнува со работа во месец Мај, а пријавените дополнитено ќе бидат известени за датум и време на одржување на прегледите.

Со работата на мобилната амбуланта треба да се зголеми бројот на жени од ранливите групи и од руралните и оддалечените места кои ќе направат бесплатни гинеколошки прегледи и да се подигне свеста за важноста од редовни скрининзи. Прегледите се најдобра заштита од рак на грлото на матката.

Контролите ги вршат гинеколози од Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство и повеќе болници во државата.

Работата на мобилните амбуланти е овозможена со поддршка на Министерството за здравство, Македонската асоцијација на гинеколози и опстетичари –МАГО,Македонското лекарско друштво, Црвениот крст и УНФПА – Фондот за население на Обединетите нации .

Известување за средства исплатени за физички лица изложени на социјален ризик, ризици по здравјето и припадници на категории на лица со посебни потреби во 2022 година

АНКЕТА ЖИТЕЛИ О.НОВАЦИ

Почитувани жители,

Општина Новаци започна со изработка на Стратегија за локален економски развој.

Вашето мислење е многу важно за изработка на квалитетен документ со цел да ја видиме реалната слика како општината се перцепира од страна на нејзините жители.

Затоа на следниот линк ве молиме да го пополните анкетниот прашалник.

https://s.surveyplanet.com/2sf1bcrp

Известување за Јавен увид – Јавна расправа

Почитувани жители на општина Новаци, ве известуваме дека почнувајќи од 24.06.2022 до 26.07.2022, секој работен ден од 08:00 до 15:00 часот, Извештајот за стратегиска оцена на животната средина за проект – Урбанистички план вон населено место за Изградба на објекти со намена Г2 – лесна преработувака и помалку загадувачка индустрија, ќе биде достапен за јавен увид. Целосното известување како и соодветната документација ги имате во продолжение:

Нацрт извештај за стратегиска оцена на живоната средина

Известување за настан – Центар за поддршка на згрижувачки семејства

Почитувани жители, ве информираме дека Министерство за Труд и Социјална политика, во соработка со Центар за поддршка на згрижувачки семејства – Битола, на ден 24.06.2022 со почеток во 18:30 часот, на плоштад Магнолија, организираат настан – Подај рака и промени живот! СТАНИ ЗГРИЖУВАЧ.

Back to top
Skip to content