Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Спортската сала во новаци именувана по загинатиот бранител Пеце Матичевски

sala-novaci

Новата спротска сала во Новаци која е прв ваков спортски објект во оваа општина е именувана по загинатиот  бранител Пеце Матичевски во конфликтот во 2001 година кај Гајре, Шипковица а е родум од Новаци. 

 

На 5 јуни, 2001- та при напад на патот Тетово-Попова Шапка загинаа постариот водник прва класа Исак Руфати и војниците Николче Китанов, Пеце Матически, Влатко Миленковски и Благоја Силјанов, вчера се навршија 15 години од загинувањето на хеорите кои животите ги дадоа за одбрана на татковината во конфликотот во 2001. Во чест на Пеце Матичевски во Новаци спортската сала именувана по овој херој родум од оваа општина.

 

Лазар Котевски градоначалник на Новаци вели дека Матичевски како нивни сограѓанин заслужува иако по 15години сепак неговото име да остане со историјата.

 

Општината покрај полагањето на свежо цвеќе на гробот на Матичевски секој година на 5 јуни го организира меморијалниоттуринир во мал фудбал.

Котевски додаде секоја година па и годинава го организираат меморијалниот рунир во мал фудбал 24 екипи годинава земаат учество.

 

Котевски додаде дека покрај спортската сала ова место во Новаци ќе прерасне во спортско рекреативен ценатр со други пропратни содржини кој исто така ќе го носат името „Пеце Матичевски“

 

Back to top
Skip to content