Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

На Св. Тирфун се закројуваат лозјата и во Новаци

Се верувало дека тој ги штити лозјата и градините од разни штети и несреќи (болести, инсекти, градоносни облаци и сл.), поради што луѓето го славеле и во негова чест изведувале многу интересни обичаи.
Градоначалникот на Општина Новаци Стевче Стевановски традиционалниот обичај на закројување на лозјето го направи кај наш сограѓанин од Новаци.
Според собирачите на македонските народни умотворби, но и на народните обичаи и верувања, Св. Трифун бил покровител на меанџискиот еснаф.
Овој голем црковен празник се смета за последен од зимските и за прв од пролетните празници.

Нека ние напомош денешниот празник, да се слави многу години и да имаме богат род!

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
Skip to content