Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Крстовден во манастирот св.Ѓорѓи во Паралово

Градоначалникот на општина Новаци Лазар Котевски заедно со верниците во манастирот Св.Ѓорѓи во Паралово го одбележа денешниот празник Крстовден. На овој празник се слави крстот како симбол на победата на светската суета,симбол на смирениот бунт на внатрешниот човек. Крстовден е празник на пост и покајание а поради неговата моќ крстот е наречен и животворен крст. Празникот Воздвижение на чесниот крст се празнува во чест на наоѓањето на крстот на кој бил распнат Исус Христос.

Back to top
Skip to content