Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Да го запознаеме Мариово 2016 – традиционален планинарски марш

mariovo-3

Секоја година на терените на Мариово, општина Новаци  по повод 7-ми Април Меѓународниот ден на здравството, се организира традиционален планинарски марш „ЗАПОЗНАЈ ГО МАРИОВО“.

Се поаѓаше од 6 часот од Битола при што сите учесници со органиизран автобуски превоз се носеа до Маково од каде што продолжија со пешачење. Потоа планиоанрите пешачеа до врвот Смец со надморска височина од 1300 метри, потоа до Гола Куќа со надморска височина од 1060 метри, село Груимази и манастирот Св. Горши во Паралово каде имаше организиран ручек.

По ручекот сите планинари организирано се упатија кон браната на езеротот РЕК Суводол.

Ова е редовна активност на организаторот на маршот  Планинарското друштво – „МЕДИКУС“, патеката е долга 17 км , средно тешка тура прилагодена за планинари од 7 до 77 години..

 

Back to top
Skip to content