Sep 24

Во кои училишта во општина Новаци ќе има настава со физичко присуство

Во Општина Новаци организирана настава со физичко присуство ќе има во ООУ „Славко Лумбарковски” за учениците од четврто и петто одделение, и во ПУ с.Бач за учениците од шесто до деветто одделение; во ПУ с.Живојно, ПУ с.Далбеговци, ПУ с.Агларци, ПУ с.Добромири, ПУ с.Рибарци, и ПУ с.Гермијан, исто така дадена е дозвола за организирање настава со физичко присуство на учениците од четврто и петто одделение.

Sep 21

Со почитување на протоколите, Новаци традиционално го чествува празникот Рождество на Пресвета Богородица

Со почитување на протоколите, Новаци  традиционално го чествува празникот Рождество на Пресвета Богородица

Во бисерот на Пелагонија, манастирот Рождество на Пресвета Богородица  со Вечерна богослужба со која чиноначалствуваше митрополиот г.Петар, започна чествувањето на празникот на Раѓањето на Мајката Божја.

И оваа година, во услови на пандемија, кога човештвото е исправено пред новото искушение, продолжи традицијата на чествување на големиот празник Рождество на Пресвета Богородица во истоимениот храм во село Новаци но без  досегашните официјални приеми, приредување на манастирски ручек и културно-уметничка програма.

Грижејќи се за духовното, но и за телесното здравје на своите верници општина Новаци и манастирската управа  ги превзедоја и спроведија сите мерки согласно законските правила и услови за заштита од вирусот со цел достојно одбележување на празникот во услови на пандемија .Од таму упатуваат и апел до сите верници задолжително да се придружуваат на мерките и протоколите за превенција од ширење на коронавирусот грижејќи се за личното и јавното здравје.И во услови на пандемија, со строго почитување на мерките и протоколите за заштита од Ковид-19, ја продолжуваме традицијата на чествување на големиот христијански празник Рождество на Пресвета Богородица или Мала Богородица во нашиот бисер и културен белег, манстирот Рождество на Пресвета Богородица во село Новаци. Огромна е културната улога на овој храм за развој на нашата општина. Повеќе децении во храмот Рождество на Пресвета Богородица многумина го наоѓаат својот духовен мир. Овој храм претставува културен белег и заштитник на нашиот народ. Локалната самоуправа секоја година го помага манастирот во делот на подготовките околу големиот настан како и финансиски и е во постојана координација со манастирскиот одбор.Како локална самоуправа апелираме за достојно одбележување на празникот, верниците да се придржуваат и да ги  почитуваат пропишаните мерки и протоколи  да се грижат за сопственото но и јавното здравје. Воедно, им го честитам овој голем празник на сите христијански верници им посакувам пријатен празничен ден, здравје, мир и благосостојба во секој дом .Нека милоста на Божјата Мајка биде со сите нас и не чува од секакво зло”истакна градоначалникот Кузманоски.

И оваа година и покрај состојбата со коронавирусот, традицијата  на одбележувањето  на празникот е запазена но во духот на почитување на мерките и протоколите. Бидејќи изостанаа традиционалнте приеми, ручек и културно-уметничка програма, кумството останува  кај Ирена Деловска. Со вечерна и утрена богослужба и света божествена литургија, празникот е достојно одбележан.-истакнаа од манастирскиот одбор

Sep 21

РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА- ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНА БОГОСЛУЖБА ВО СЕЛО НОВАЦИ

Фотографија на Љубе Кузманоски - Градоначалник на Општина Новаци.

На 20.09.2020г, во предвечерието на празникот на Раѓањето на Мајката Божја, Пресвета Богородица, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, отслужи празнична Вечерна богослужба во храмот посветен на овој празник, во село Новаци. Read the rest of this entry »

Sep 18

Апел за почитување на мерките и протоколите за заштита од Ковид-19

АПЕЛ ЗА ПОЧИТУВАЊЕ НА МЕРКИТЕ И ПРОТОКОЛИТЕ ЗА ЗАШТИТА ОД КОВИД-19 ПРЕД ГОЛЕМИОТ ПРАЗНИК РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА ВО НОВАЦИ
Манастирот Рождество на Пресвета Богородица во с.Новаци се подготвува за одбележување на големиот христијански празник –Мала Богородица. Оваа година имајќи ја во предвид состојбата со коронавирусот, манастирската слава Рождество на Пресвета Богородица ќе се одржи според пропишаните мерки и протоколи за заштита од Ковид-19. Грижејќи се за духовното, но и за телесното здравје на своите верници општина Новаци и манастирската управа ќе ги превземат и спроведат сите мерки согласно законските правила и услови за заштита од вирусот.Од таму упатуваат и апел до сите верници задолжително да се придружуваат на мерките и протоколите за превенција од ширење на коронавирусот. Поради пандемијата оваа година ќе изостанат досегашните официјални приеми, приредување на манастирски ручек и културно-уметничка програма.

Read the rest of this entry »

Sep 14

ЗА СЕКОЕ ПРВАЧЕ ВО ОПШТИНА НОВАЦИ ПО 5.000 ДЕНАРИ ВО СТАРТОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

Фотографија на Љубе Кузманоски - Градоначалник на Општина Новаци.

Советот на Општина Новаци донесе Одлука за одобрување на финансиски средства во висина од 5.000 денари –бруто износ на родителите на деца запишани во 1-во одделение во централното ООУ “Славко Лумбарковски” во Новаци и подрачните училишта во општина Новаци за учебната 2020/2021 година. Read the rest of this entry »

Sep 11

НАБАВЕНИ ДВЕ ТРАНСПОРТНИ ВОЗИЛА МИНИБУС И КОМБЕ ЗА ПОТРЕБИТЕ НА ОПШТИНА НОВАЦИ

Фотографија на Љубе Кузманоски - Градоначалник на Општина Новаци.

Денес во посета на општина Новаци беше министерот за локална самоуправа г-дин Горан Милевски каде заедно со градоначалникот Љубе Кузманоски и директорот на Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион г-дин Гого Видимче направија увид во набавките кои се реализирани со средства од Министерството за локална самоуправа преку Бирото за рамномерен регионален развој, Центарот за развој на пелагонискиот плански регион и Буџет на општина Новаци . Read the rest of this entry »

Sep 10

Општина Новаци инвестира во нова комунална механизација

Кузманоски – Со домаќинско работење Општина Новаци инвестира во нова комунална механизација

Во периодот од неполни три години локална власт, Општина Новаци инвестира во современа сопствена механизација со цел подобрување и успешно сервисирање на услугите и обврските кон граѓаните.

-Сето ова што го имаме е резултат на домаќинско, одговорно и посветено работење во интерес на граѓаните на Општина Новаци, рече на денешната прес конференција градоначалникот Љубе Кузманоски, каде пред медиумите ја покажа новата мехнизација.

Со средства од проектот „Одржливо менаџирање на агро-отпадот за загревање на руралните средини“ – Agrowchain од програмата за прекугранична соработка помеѓу Република Северна Македонија и Република Грција набавен е трактор  Ландини и и тракторска приколица од 5 тона за влечење и транспорт на биомаса од речните корита. Исто така набавена е Хидраулична рака со корпа за косење и подигнување, предна косачка (мулчер) за сечкање на биомасата, корпа за товарење на биомасата и котел за парно греење за загревање на детската градинка.

Во рамките на овој проект буџетот на Општина Новаци изнесуваше 216 илјади евра и е завршен во мај 2020 година.

Општина Новаци успешно го заврши вториот проект за подобрување на општинските услуги финансиран со заем од Меѓународната банка за обнова и развој – Светска банка за набавка на градежна механизација и тоа Скип (Комбинирана машина ровокопач) и хидраулична надградба плуг за снег 2.5м, камион кипер со дополнителна опрема и тоа плуг за снег 3.2м и ротационен распрскувач на сол и ризла како и камион цистерна.

Вкупната вредност на инвестицијата изнесува 17.870.670 денари.

Во рамки на истиот  проект, општина Новаци доби право да користи грант средства во износ од 4.612.362 денари  со што општина Новаци веќе изготви апликација за набавка на ново возило за собирање на смет (Ѓубретарка со капацитет од 7 тона) , контејнери и канти за смет и истата е одобрена од МСИП2 со  што наскоро следува  и тендерска постапка така што   комуналното претпријатие ЈКП Комунална Хигиена  -Новаци ќе ја прошири својата услуга во уште три населени места –с.Брод, с.Бач, и с.Живојно.

-Општина Новаци во рамки на проектот “Унапредување на квалитетот на социјалните услуги на регионално ниво“ финансиран во рамките на програмата за регионален развој за 2020 година од страна на Бирото за рамномерен регионален развој – Министерство за локална самоуправа преку Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион набави минибус ИСУЗУ со 30 седишта и Комби Пежо со 9 седишта со вкупна вредност на инвестицијата од 6.646.940 денари. Испорачан е минибусот кој заедно со комбито ќе бидат ставени во функција на обезбедување на образовно социјални услуги на граѓаните, редовен и безплатен  превоз на ученици, за потребите на општинската администрација и граѓаните. Со ова обезбедуваме редовен организиран превоз на нашите ученици, заштеда и поврат на инвестицијата, рече Кузманоски.

И покрај специфичната состојба и условите со пандемијата предизвикана од коронавирусот во изминатиот период, Општина Новаци успешно ја испорача целокупната комунална механизација.

Во рамки на проектот „Симбиотски мрежи за одржливо управување со органски отпад“ со прекугранична соработка со Република Грција за потребите на ЈКП Комунална Хигиена од Новаци набавени се трактор Џон Дир, Мулчер и контејнери.

Со цел подобри комунални услуги за потребите на ЈКП Комунална Хигиена од Новаци набавена е прскалица, тракторска косилица , моторни тримери, мулчер и плуг за снег.

-Потребата од набавка на градежна механизација е разултат на директните барања на граѓаните со цел подобрување на квалитетот на комуналните услуги и соодветно да се одговори на потребите на локалното население, смета Кузманоски.

Набавената градежна механизација општината ќе ја користи повеќенаменски и тоа за зимско одржување на локалните улици и патишта заедно со зимската служба на комуналното претпријатие, за чистење на диви депонии, транспорт на отпад, дотур на вода во населени места каде што има недостиг во летниот период, за подигнување на нивото на јавна хигиена на јавни површини и локални улици, пренесување на градежни материјали како и за потребите на месните заедници со што ќе се овозможи заштеда на финансии и поврат на инвестицијата.

За потребите на општинската администрација набавени се и две нови патнички возила.

-За неполни 3 години, Општина Новаци е пример како поинаку се работи во насока на подобрување на услугите но и условите за подобар и поквалитетен живот за сите граѓани. Нашите развојни политики се различни од претходните и затоа се разликуваме и во идниот период ќе продолжиме да работиме во интерес на граѓаните со инвестиции насочени кон подобрување на општинските услуги, смета градоначалникот на Општина Новаци Кузманоски.

Read the rest of this entry »

Aug 27

ТРАДИЦИОНАЛНО СО ПОЧИТУВАЊЕ НА СИТЕ МЕРКИ И ПРОТОКОЛИ СЕ ОДРЖА ФЕСТИВАЛОТ ИЗБОР НА ЛЕТЕН ФОЛК-ХИТ 2020 ВО НОВАЦИ

Фотографија на Љубе Кузманоски - Градоначалник на Општина Новаци.

Во манастирскиот комплекс Рождество на Пресвета Богородица во Новаци, традиционално се одржа Фестивалот за избор на летен фолк хит за 2020 година, во организација на Здружение за мода ПИКСИ СТУДИО-Новаци и ИН-ТВ продукција и сателитска телевизија, а под покровителство на градоначалникот Љубе Кузманоски и Општина Новаци. Read the rest of this entry »

Aug 20

ВТОРА ФАЗА ОД ПРЕВЕНТИВНА СИСТЕМСКА ДЕЗИНСЕКЦИЈА ЗА УНИШТУВАЊЕ НА КОМАРЦИТЕ НА ПОДРАЧЈЕТО НА ОПШТИНА НОВАЦИ

Фотографија на Љубе Кузманоски - Градоначалник на Општина Новаци.

Согласно Законот за заштита на населението од заразни болести и препораките на Министерството за здравство на РСМ, а врз основа на одлуката на Советот на Општина Новаци за спроведување на превентивна системска дезинсекција на територијата на Општина Новаци како општа противепидемијска мерка, ЈЗУ Центар за јавно здравје –Битола ЌЕ ИЗВЕДЕ СИСТЕМСКА ДЕЗИНСЕКЦИЈА СО ЦЕЛ УНИШТУВАЊЕ НА КОМАРЦИТЕ НА ПОДРАЧЈЕТО НА ОПШТИНА НОВАЦИ ВО ДЕНОВИТЕ 20.08.2020(четврток) и 21.08.2020(петок) ВО ПЕРИОДОТ ОД 19.00 до 02.00 ЧАСОТ. Read the rest of this entry »

Aug 19

ЗАПОЧНА ТАМПОНИРАЊЕТО НА ПОЛСКИТЕ ПАТИШТА ВО ОПШТИНА НОВАЦИ

Фотографија на Љубе Кузманоски - Градоначалник на Општина Новаци.

Во тек е тампонирање на полските патишта на територија на општина Новаци согласно програмата за изградба и одржување на полски патишта за 2020 година. Read the rest of this entry »

Older posts «

» Newer posts

css.php