Category Archive: Uncategorized

Dec 10

КУД Новаци во Бања Банско Бугарија на меѓународен фестивал

Културно-уметничкото друштво од Новаци “”КУД НОВАЦИ” со сплет на ора карактеристични за нашиот регион се претставија на меѓународен фолклорен фестивал во Бања Банско. Нашето друштво години наназад ја претставува општина Новаци на многу домашни и меѓународни фестивали и концерти . Нашите играорци се чувари и големи амбасадори на фолклорната традиција од нашиот крај.

Dec 10

22-ра седница на Совет на општина Новаци

По усвојувањето на записникот од  21-та седница советот на општина Новаци го разгледа и усвои дневниот ред  со дваесеттина точки од 22-та седница Советот на општина Новаци ги усвои следните Предлог-Одлуки и Одлуки:

Dec 07

Kick of meeting со партнерите за проектот Аgrowchain

Денес во општина Новаци се одржа третата по ред сесија на партнерите кои што се дел од проектот за „Одржливо менаџирање на агро-отпадот за загревање на руралните средини“. Проектот ќе трае 24 месеци, од јуни годинава до  2020 година, а вкупната сума за сите партнери изнесува 669 илјади евра. Буџетот на општина Новаци изнесува 216 …

Continue reading »

Dec 06

Изградба на атмосферска канализација во Новаци

Во тек се градежните работи околу изградбата на атмосферска канализација во Новаци. Станува збор за мрежа на бетонски канали кои ќе ја собираат атмосферската вода во должина од 450 метри, вели градоначалникот на општина Новаци Љубе Кузманоски. Оваа актицвност е финансирана од буџет на општина Новаци на барање на граѓаните на ова населено место.

Dec 06

Јавен повик

Јавниот повик до доверителите на општина Новаци и доверителите на единките корисници основани од општина Новаци, од областа на образованието, културата, детската и социјалната заштита за пријавување на доспеани, а неплатени побарувања го имате ТУКА. Пријавата можете да ја најдете ТУКА.

Nov 29

Во Брод откриен споменик за жртвите од Првата светска војна

  Во присуство на амбасадори, воени атешеа, конзули, градоначалници, советници и директори на јавни претпријатија, денес во с.Брод во општина Новаци беше одбележана  100 годишнината од завршувањето на Првата светска војна 1918 -2018. По тој повод беше подигнат и  споменик во чест на загинатите војници и цивили во македонксиот (солунскиот) фронт.

Nov 24

Општина Новаци претставена на саем за туризам во Полска

Македонија заедно со уште 500 изложувачи од 50 држави од 22-24 ноември 2018 ќе биде промовирана на 25-тото издание на меѓународниот саем за туризам во Варшава, Полска. Во соработка со туристичката агенцијаТурист од Битола, општина Новаци ја имаше привилегијата со промотивен материјал да се претстави пред меѓународната јавност на овој еминентен 

Nov 16

20 години успешна соработка со Агенцијата за поттикнување на развојот 

Агенцијата за поддршка на развојот на  земјоделството од Битола  одбележа 20 години од своето постоење и 50 години од зачетоците на советодавната услуга во земјоделието. ” Советодавниот сервис-едукативно информативна поддршка на земјоделството и руралниот развој ” беше насловот на Конференцијата во организацијата на АПРЗ на која присуствуваше градоначалникот Љубе Кузманоски . Воедно Агенцијата за поттикнување …

Continue reading »

Nov 14

Изложбата на Петар Ставрев „Фолклорни мотиви“ во ЦОУ Славко Лумбарковски во Новаци

Во просториите на ООУ Славко Лумбарковски во Новаци , во присуство на градоначалникот Љубе Кузманоски и посетителите беше отворена изложба на фоторафии на познатиот новинар и фоторепортер Петар Ставрев. Изложбата е тематска и прикажува фотографии со фолклорни мотиви од разни фолклорни фестивали , исклучиво од фестивалот Илинденски денови Битола.

Nov 13

Се чистат каналите во Пелагонија

  Општина Новаци заедно со АД Водостопанство на Р.М. подружница Битолско Поле – Битола интензивно работат на чистење на одводните канали и нивно постојано одржување на територија на општина Новаци . Денеска на терен извршија увид градоначалникот Љубе Кузманоски и директорот на подружница Битолско Поле -Битола Стојан Георгиевски.

Older posts «

css.php