Monthly Archive: March 2017

Mar 30

Општина Новаци прослави 21 годинa постоење

Општина Новаци денеска прослави 21 годинa  успешна работа и опстојување. Празнувањата започнаа со сoстанок со државната администрација, потоа се положи свежо цвеќе на гробот на загинатиот херој Пеце Матичевски родум од Новаци а загинат во конфликтот во 2001 година а потоа  се одржа и свечена седница на Советот. Отворен ден беше организиран  во општина Новаци …

Continue reading »

Mar 29

Форум „Европски перспективи за локалната самоуправа“ во Битола

Која е улогата на локалната самоуправа во процесот на евроинтеграција, колку се користат ЕУ фондовите од страна на општините во Македонија, како фондовите можат да бидат искористени најдобро што можат со цел да придонесат кон локалниот развој – се дел од темите кои ќе бидат опфатени во рамките на форумот на тема „Европски перспективи за …

Continue reading »

Mar 28

Изјава за втора фаза фискална децентрализација

Изјава за втора фаза децентрализација

Mar 21

Делегација од Советот и општина Новаци на посета на збратимената хрвaтска општина Дуги Рат

Делегација на Советот и општина Новаци присуствуваше на прославата на Св.Јосип, свечената седница и денот на збратимената општина Дуги Рат, Хрватска, која прославуваше  24 години постоење.

Mar 16

Советот на општина Новаци ја одржа 65-тата седница

По усвојувањето на записнуикот од претходната седница која Советот на општина Новаци ја одржа минатата недела се пристапи кон разгледување и деббатирање за десеттината точки на дневен ред.

Mar 15

Завршна конференција за проектот на општините Новаци и грчката Алмопиа – „Жива историја-жива природа 2“

Општина Новаци беше домаќин на завршната конференција на проектот „Жива историја-жива природа 2“ кој имаше за цел да се зајакне соработката помеѓу општината Новаци и грчката општина Алмопија, за да се промовираат и да се заштитат природното и културното наследство на оваа прекуграничната област. На средбата помеѓу градоначалникот Лазар Котевски и градоначалникот на општина Алмопиа …

Continue reading »

Mar 06

Советот на општина Новаци ја одржа 64-тата седница

  Советот на општина Новаци се состана по втор пат овој месец и ја одржа 64-тата седница на која се разгледаа десеттина точки на дневен ред.

Mar 03

Француска делегација во општина Новаци

Градоначалникот на општина Новаци Лазар Котевски беше домаќин на гости од Република Франција: г-ѓа Едит Харзич одговорна за децентрализирана соработка со земјите од Балкан при Министерство за надворешни работи на Р.Франција и Себастиен Ботрo Бонтре, аташе за соработка при француската амабасада. Целта на посетата е да се направи увид околу досегашните активности но и да …

Continue reading »

Mar 02

Ќе се отвора старски дом во општина Новаци

Градоначалникот на општина Новаци заедно со претседателката на ЗГ Организација на жени Битола Светлана Петковска одржаа прес конференција на која ги информираа медиумите за постапката за отворање на старски дом.

css.php