Daily Archive: January 5, 2017

Jan 05

Oбичаи за Коледе, Бадник и Божик кај македонскиот народ

Според македонските обичаи, на 5 јануари започнува славењето на Божиќните празници. Вечерта спроти Бадник првите коледари го палат коледарскиот огин и притоа се пејат песни, се игра и се пие топла ракија. На тој начин се „бркаат“ злите духови од земјата. Наредниот ден, на големиот Христијански празник Бадник, малите деца одат по домовите од соседите, …

Continue reading »

Jan 05

Божиќни пакетчиња со храна за социјалните категории граѓани

Градоначалникот на општина Новаци Лазар  Котевски оствари средба со Унија на жени општина Новаци и УМС при што сите заедно им поделија Божиќни пакетчиња со храна за семејствата кои имаат потреба од тоа.

css.php