Monthly Archive: January 2017

Jan 31

Советот на општина Новаци ја одржа 62-рата седница

Советот на општина Новаци ја одржа 62-рата седница на која се разгледуваа околу триесеттина точки на дневен ред.

Jan 31

Во Новаци се слави Свети Атанасиј

  Сите патишта во Новаци денеска водат до црковниот  храм кој го носи името на Свети Атанасиј , светецот кој денеска се слави според календарот на Македонската православна црква.

Jan 25

Прес конференција за планираните проекти за 2017 година и реализираните во 2016

Општина Новаци во изминатиот период работеше доста активно на сите полиња, ја исполнивме целата програма која ја ветивме на локалните избори пред 4 години, но направивме и многу повеќе од тоа. Но  2017 година ќе биде година на заокружување на значајни проекти  кои ќе останат во трајно наследство на идните генерации. Во новата 2017 година …

Continue reading »

Jan 20

За прв пат се фрлаше светиот крст и во Паралово

Во манастирот св.Ѓоргија во Паралово се одржа богослужба по повод православниот празник Богојавление Водици.

Jan 20

Јован Боглев од Битола го фати светиот крст во црквата Св.Атанасиј за Водици

Јован Боглев од Битола го фати светиот крст кој за големиот христијански празник Богојавление Водици се фрлаше во осветените води во базенот во црквата Св.Атанасиј.Од дваесеттмината кои учествуваа во оваа верска традиција најсреќен беше Боглев кој беше најуспешен во оваа традиција и минатата 2016  година.

Jan 14

Со големи василичарски огнови дочекана  Православна Нова година во општина Новаци

  Со големи василичарски огнови, богата трпеза, мазник со паричка и колбаси се прослави Василица или Православна Нова Година во општина Новаци.Ова е една традиција која масовно ја применува скоро секое маало во оваа општина. Од оваа традиција исклучок не е ниту т.н „ Куртеска маала“  во која седум семејства цели 29 години ја негуваат …

Continue reading »

Jan 13

Ана Марија Цветковска го пронајде паричето за Василица во Центарот за ран детски развој „Бамби “ во Новаци

Ана Марија Цветковска од Новаци е овогодинешното најсреќно дете во Центарот за ран детски развој „Бамби“ за василица. Од присутните дечиња кои ги вртеа мазничињата таа го пронајде она во кое имаше паричка.Ова е василичарска традиција во Бамби за Православна Нова година на која покрај едукаторскиот кадар присуствуваше и градоначалникот  на општина Новаци, Лазар Котевски. …

Continue reading »

Jan 12

Општина Новаци доделила во 2016 година парична помош во износ од 430 000 денари за лекување и други основи

Општина Новаци во текот на изминатат 2016 година доделила околу 430 000 денари парична помош на физички лица по основ потреба за лекување и други основи.

Jan 10

Исплатени 145 000 денари еднократна субвенција за 29 новороденчиња  во 2016 година

Општина Новаци во 2016 година е побогата за 29 новороденчиња за чие што раѓање локалната самопурава на родителите им доделила еднократна парична помош во висина од 5000 денари или вкуно 145 000,00 денари.

Jan 05

Oбичаи за Коледе, Бадник и Божик кај македонскиот народ

Според македонските обичаи, на 5 јануари започнува славењето на Божиќните празници. Вечерта спроти Бадник првите коледари го палат коледарскиот огин и притоа се пејат песни, се игра и се пие топла ракија. На тој начин се „бркаат“ злите духови од земјата. Наредниот ден, на големиот Христијански празник Бадник, малите деца одат по домовите од соседите, …

Continue reading »

Older posts «

css.php