Monthly Archive: June 2016

Jun 27

100 учесници на „Џип Турата во Мариово “

Викендов се одржа „Џип Турнеја низ Мариово “. Збирното место за тргнување беше седум часот од општина Новаци на 25 јуни а заврши во вечерните часови. Џип турнејата претставува туристичко возење по шумски патеки во должина од 160 -200 км низ мариовскиот крај со единствена цел запознавање со убавините на Мариово, културно историските споменици и …

Continue reading »

Jun 27

Заврши третиот турнир во мал фудбал „Пеце Матичевски“ во Новаци

Тимот Мане Универзал е победник на едномесечниот турнир во мал фудбал „Пеце Матичевски“ кој се одржа во Новаци.Со резултат 3 спрема 0 беше поразен тимот ФК Новаци 2005, а победниците за освоеното прво место добија парична награда од 80 000 денари, дипломи за учесниците и  победнички пехар кој им го врачи таткото на загинатиот бранител …

Continue reading »

Jun 24

Вклученоста на жителите на општина Новаци во развивање јавни политки на локално ниво и нивната ефективност

Општина Новаци е вклучена во проектот „Анализа на постоечките практики за користење на механизмите за консултација со граѓаните во развивање јавни политки на локално ниво и нивната ефективност“. Целта на оваа анализа е да ги истражи постоечките практики за користење на механизмите за консултација со граѓаните во развивање јавни политки на локално ниво и нивната …

Continue reading »

Jun 23

  Во тек е превентивна теристичка дезинсекција  и систематска дератизација во општина Новаци

    Деновиве екипа на Центарот за јавно здравје Битола ја спроведува системската дезинсекција за уништување на комарците и другите штетни инсекти  на подрачјето на општина Новаци, како општа превентивна противепидемиска мерка за спречување на појава на заразни болести.

Jun 22

Во тек е деминирање на патеката кај Нешева тумба, Лаките

Општина Новаци со пари од ЕУ фондовите во моментот бврши деминирање на патеката Нешева тумба, Лаките која се наоѓа во реонот на Кајмакчалан. Активноста започна на почетокот на месец јуни а се очекува да заврши до крајот на месец јуни или почетокот на јули.

Jun 20

Се одржа велосипедската тура во рамките на пограничниот проект „Жива историја, жива природа 2“

Викендов се оджа велосипедската тура на која учество зедоа околу четириесеттмина велосипедисти. Вљубениците во овој спорт возеа околу 50 км на релација Новаци – Зовиќ.

Jun 20

Советот на општина Новаци ја одржа 52 рата седница

Советниците во Советот на општина Новаци трет пат се сретнуваат во месец јуни на 52 рата седница на која расправа и изгласаа околу петнаесеттина точки на дневен ред.

Jun 14

Словенечка делегација по втор пат во Новаци

Врачени благодарници за финансиската помош која што општина Хрпеље-Козина, Р.Словенија и ја даде на општина Новаци за санирање на минатогодишните поплави. На покана од градоначалникот на Новаци во неколкудневна посета на општината престојува делегација од Р.Словенија предводена од новата градоначалничка на општина Хрпеље-Козина. Се одржа и свечена седница на која што претставниците од двете општини …

Continue reading »

Jun 13

Француски туристи заинтересирани за историјата на општина Новаци

Се поголем е бројот на французи кои покажуваат интерес за Општина Новаци и културното наследство кое оваа општина го крие на своја територија. Општина Новаци  својата богата историја  ќе ја користи за привлекување на странски туристи. За таа цел , а во рамки на програмските активности општината преку проект ги открива и чисти  рововите, магацините и …

Continue reading »

Jun 12

Спортската сала во новаци именувана по загинатиот бранител Пеце Матичевски

Новата спротска сала во Новаци која е прв ваков спортски објект во оваа општина е именувана по загинатиот  бранител Пеце Матичевски во конфликтот во 2001 година кај Гајре, Шипковица а е родум од Новаци. 

Older posts «

css.php