Monthly Archive: March 2016

Mar 31

Истекува рокот за поднесување на барање за легализација

Почитувани, Ве известуваме дека согласно член од 15 од Законот за изменување и дополнување на законот за постапување со бесправно изградени објекти , Службен весник на РМ, бр.217 од 11.12.2015 година , граѓаните на општина Новаци можат да поднесат барање за утврдување на правен статус на бесправен објект заклучно до полноќ 24 часот 31.03.2016 година. За …

Continue reading »

Mar 30

Општина Новаци прослави 20 години постоење

  Општина Новаци денеска прослави 20 години успешна работа и опстојување. Празнувањата започнаа со свечена приредба  со која беше одбележан патрониот празник на ЦОУ „Славко Лумбарковски“ и 59 години постоење на ова училиште. Во весела атмосфера учениците имаа подготвено навистина многубројни интересни точки а денес организираа отворен ден на кој имаа направено неколку работилници. Отворен …

Continue reading »

Mar 28

Новачани чествуваат 110- години од смртта на Ѓорги Сугарев

Со панихида на гробот на Ѓорги Сугарев, големиот македонски револуционер од Илинденскиот период,  денеска  кај манастирот “Свети Великомаченик Ѓорги“ над с. Паралово, започна чествувањето на 110- годишнината од смртта на големиот македонски војвода. Тој со својата чета кај месноста “Чукарите“, на денешен ден според стариот календар,  до последен го положија животот во нерамноправна битка и …

Continue reading »

Mar 28

Пролетна акција за чистење на чистење на невладиниот сектор

Предвидената  Еко-акција иницирана и организирана од ЈП„Комунална хигиена“ Новаци и Културно иновативниот клуб Новаци покажа еден успешен заеднички труд кој ги обедини граѓаните на Општина Новаци.

Mar 24

Здружението “Кајмакчалан“ со иницијатива за брендирање на мариовскиот мед

Еколошкото здружение „Кајмакчалан“ со седиште во село Маково, Мариoво, општина Новаци, започна иницијатива за брендирање на мариовскиот мед. На денешниот состанок градоначалникот на општина Новаци, Лазар Котевски разговараше со бразилски експерти, претставници на здружението и министерството за земјоделие, шумарство и водостопанство на РМ за постапката, начинот на брендирање, погодностите и придобивките од целата постапка.

Mar 24

Тим од АФПЗРР  на средба со жителите на Добромири и Далбеговци

Тимот предводен од директорката на Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој на Република Македонија, Билјана Вуковиќ заедно со градоначалникот на општина Новаци, Лазар Котевски и советникот за комунална инфраструктура, сообраќај и заштита на животната средина, Стевче Стевановски остварија средба со жителите на селата Добромири и Далбеговци. Целата на средбата беше тимот на …

Continue reading »

Mar 23

Општина Новаци со нов проект во Општинско корисна работа 2016

  Општина Новаци и годинава ќе се вклучи со своја апликација за проект во рамките на отворениот повик во програмата Општинско корисна работа 2016.

Mar 22

Советот на општина Новаци ја одржа 48-мата седница

За две недели две седници на Советот на општина Новаци. Денеска пред советниците се најдоа десеттина точки на дневен ред. Стандардно и денес се започна со усвојување на записникот од претходната седница а потоа се изгласа Извештајот – преглед за реализација на програмаа за изградба, реконструкција и одржување на локални патишта и улици во општина …

Continue reading »

Mar 21

Оглас за ангажман на преведувач при испорака на обука за фотографирање

Почитувани, Општина Новаци за потребите на проектот “Жива Историја, Жива природа 2”, грант број IPA 2010/DN 023657/CN 357019 и бр. 03-60/3, објавува оглас за ангажман на преведувач (Македонски јазик – Грчки јазик) при испорака на обука за фотографирање за природните и историските патеки, во рамките на активноста 5.1 Вклучување на уметноста – Крстопатите на природата и историјата во …

Continue reading »

Mar 18

Повик за пријави за обука за туристички работници – 2

Почитувани, на следниот ЛИНК ќе го најдете повикот за пријави за обука на туристички работници – 2 дел, која ќе се одржи во рамките на проектот “Жива Историја, Жива Природа 2”.

Older posts «

css.php