Monthly Archive: January 2016

Jan 28

Советот на општина Новаци ја одржа 45-тата седница

Советот на општина Новаци се состана и ја одржа 45 –тата седница која како и секогаш започна со усвојување на записникот од претходната 44-та седница.

Jan 27

Работилница: „Нови маркетинг технологии за промоција на туристичките патеки на територијата на општина Новаци“

Во рамките на проетот „Жива историја, жива природа 2“ се одржа работилница за туристички работници на тема  „Нови маркетинг технологии за промоција на туристичките патеки на територијата на општина Новаци“. Експерти ги обучуваа и дебатираа со дваесеттина туристички работници, претставници на туристички агенции и водичи за модерните начини и техники за промоција на богатото културно, …

Continue reading »

Jan 25

Доделени сертификати за учество во преоктот ОКР „Растеме и учиме заедно 2“

Градоначалникот на општина Новаци Лазар Котевски денеска на петте едукатори ангажирани во рамките на програмата општинско корисна работа проект „ Растеме и учиме заедно 2“ им додели сертификати за учество и успешна работа .

Jan 20

Јован Боглев од Битола го фати светиот крст во црквата Св.Атанасиј за Водици

Јован Боглев од Битола го фати светиот крст кој за големиот христијански празник Богојавление Водици се фрлаше во осветените води во базенот во црквата Св.Атанасиј.Од дваесеттмината кои учествуваа во оваа верска традиција најсреќен беше Боглев кој прв пат имал успех.

Jan 15

Општина Новаци  во 2015 година доделила 165 000 денари парична помош за 33 новородени деца

Општина Новаци во 2015 година е побогата за 33 новороденчиња за чие што раѓање локалната самопурава на родителите им доделила еднократна парична помош во висина од 5000 денари или вкуно 165 000,00 денари.  

Jan 14

Со големи василичарски огнови дочекана Православна Нова година во општина Новаци

Со големи василичарски огнови, богата трпеза, мазник со паричка и колбаси се прослави Василица или Православна Нова Година во општина Новаци.Ова е една традиција која масовно ја применува скоро секое маало во оваа општина.

Jan 14

Дарко Талевски го пронајде паричето во Центарот за ран детски развој „Бамби “

Дарко Tалевски  е овогодинешното најсреќно дете во Центарот за ран детски развој „Бамби“ од Новаци. Од дваесеттината дечиња кои ги вртеа мазничињата тој го пронајде она во кое имаше паричка.Ова е василичарска традиција во Бамби за Православна Нова година на која покрај едукаторскиот кадар присуствуваше и градоначалникот  на општина Новаци, Лазар Котевски.  

css.php