«

»

Nov 14

Културно уметнички концерт на Новаци и Далмација

10

Продолжува соработката на двете збратимени општини Новаци и Дуги рат.Овој пат на гости во Новаци дојде културно ументичкото друштво Далмација кое заедно со културно ументичкото друштво Новаци одржаа заеднички концерт на традиционални песни и танци.

20

„Имам огромно задоволство да им бидеме домаќини на делегација од Дуги Рат Хрватска и КУД Далмација.Заедно со нашето културно уметничко друштво ќе одржат концерт на ората и песните кои се нашето потекло и кои благодарение на валвите друштва сеуште се присутни и понатаму се одржуваат и негуваат. Ова е уште еден начин да ја продолжиме соработката со нашата збратимена општина ДУги Рат. “ рече Лазар Котевски,градоначалник на општина Новаци.

24

Општина Новаци и Општина Дуги Рат од Хрватска се збратимија пред две години.Од тогаш па се до постојано контактираат и соработуваат, доказ за тоа е овој концерт на народни песни и ора. Градоначалникот на Дуги рат Јерко Роглиќ во два наврати беше во посета на Општина Новаци  додека градоначалникот Котевски ќе оствари возвратна посета до крајот на оваа година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php