Monthly Archive: February 2014

Feb 26

Информативна средба со земјоделците од Новаци и Добромири

Градоначалникот на општина Новаци,Лазар Котевски и директорката на Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион,Емилија Ѓеровска одржаа информативен караван и средба со земјоделците од Новаци и Добромири во рамките на проектот за Експанзија на мали бизниси, на кој се промовираше иницијативата за поставување на систем „капка по капка“ на пченка во руралните средини во Пелагонискиот …

Continue reading »

Feb 21

Новаци ќе добие модерно повеќенаменско игралиште

Започна да се асфалтира повеќенаменското игралиште во с.Новаци кое за скоро време ќе биде завршено и ставено во функција за развој на спортот во општина Новаци.

Feb 18

Општина Новаци доби награда за најголема искористеност на европските фондови во Пелагонија

Од рурална , Општина Новаци ќе прерасне во урбана општина. Тоа што беше изборно ветување , само визија, се повеќе станува согледана цел со материјални докази. Градоначалникот Лазар Котевски со својот тим навреме ја согледаа материјалната, не само апстрактната вредност на културата и историјата што ја поседува општината распарчена од иселувањето , па тргна во …

Continue reading »

Feb 17

Се одржа 15-тата седница на Советот на општина Новаци

Советниците на 15 тата редовна седница на Советот на општина Новаци разгледуваа и едногласно ги усвоија скоро сите дваесеттина барања и одлуки кои се најдоа на дневен ред.

Feb 14

Зарежано лозјето и одбележан Св.Трифун во домот на градоначалникот Котевски

Жените од општините Новаци и Битола заеднички го одбележаа празникот Св.Трифун и го зарежаа лозјето во домот на градоначалникот на општина Новаци Лазар Котевски.

Feb 14

Започна да функционира мобилната детска градинка во с.Гермијан, општина Новаци

Започна да функционира пограничната детска градинка која редовно ќе ги едуцира дечињата од новачкото погранично село Гермијан.Станува збор за проект од ИПА Програмата за прекугранична соработка Македонија-Грција 2007-2013 а носители се Високата медицинска школа од Битола и невладината организација „Лајфстарт“.

Feb 12

Трета едукативна работилница „Влијанието на алкохолот и пушењето врз психофизичкото здравје“

Со работилница на тема „Влијанието на алкохолот и пушењето врз психофизичкото здравје“ продолжува реализацијата на проектот на Културно иновативниот клуб Новаци за Фитнес и едукација за подобра здравствена програма.

Feb 12

Формирана првата локална акциона група ПеЛАГонија со седиште во општина Новаци

Деновиве ќе се регистрира првата пелагониска локална акциона група „ПеЛАГонија“ со седиште во општина Новаци.На основачкото собрание беа избрани членовите на здружението, управниот и надзориот одбор.За претседател на ЛАГ-от беше избрана Светлана Петковска од Организација на жени Битола.

Feb 11

Општина Новаци се грижи за невладиниот сектор

Со проектот „Младински работен центар“ за потребите на трите невладини организации од Новаци: Културно иновативниот клуб,Културно уметничкото друштво и „Младинска граѓанска акција“со средства од SPA на Мировен корпус ќе се опреми една просторија во Центарот за ран детски развој „Бамби“ и соблекувална во општинската сала.

Feb 10

Започна да се асфалтира патниот правец од с.Живојно до манастирот Св.Илија

Со средства од Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој градоначалникот на општина Новаци Лазар Котевски во присуство на месното население и општинската админисрација го означи стартот на градежните работи околу асфалтирањето на патот од с.Живојно до манастирот св.Илија во должина од 1 км.

Older posts «

css.php