«

»

Oct 02

Турски инвеститори заинтересирани за градење на плантажи за јаткасти производи во општина Новаци

Грб Новаци

Општина Новаци во изминатиот период може да се пофали со богата меѓународна соработка која започнува да резултира со заинтересирани странски инвеститори.

„По препорака на македонскиот амбасадор во Р.Турција Горан Тасковски во општина Новаци доаѓа бизнис делегација од општина Измир која е заинтересирани за откуп од 500 до 1000 хектари земјоделско земјиште за изградба на плантажи за ореви, бадеми, лешници, костени. Претходно е разговарано со нив и најавено е дека ќе отвораат и фабрика за преработка на овие производи“, рече Лазар Котевски, градоначалник на општина Новаци.

За ваков вид на земјоделски култури интерес пројавуваа и италијански инвеститори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php