Monthly Archive: April 2013

Apr 30

Со свеченост започнаа градежните работи за асфалтирање на патот Мегленци-Арматуш

Со баклава и локум во единственото муслиманско село Арматуш под јурисдикција на општина Новаци,се означи почетокот на градежните работи за асфалтирање на локалниот патен правец во должина од  2490 метри. Проектот чини 12 милиони денари,средства обезбедени од општината во соработка со Владата на Република Македонија.

Apr 29

Промоција на Македонско-рускиот бизнис каталог во кој е претставена и општина Новаци

Денеска напладне во Скопје во Винарскиот подрум Сковин во присуство на неговата екселенција амбасадорот на Руската Федерација во Република Македонија господинот Олег Николаевич Шчербак и мноштво гости беше промовиран новиот македонско-руски бизнис каталог, под наслов „ПО ЕДЕН ПАТ СО СВЕТОТ –РУСИЈА И МАКЕДОНИЈА“ во кој е претставена и општина Новаци.

Apr 29

Велигденски панаѓур во Пензионерскиот клуб во Новаци

По повод големиот христијански празник Велигден жените членки на Пензионерскиот клуб од Новаци организираа продажен„Велигденски панаѓур на пекарски производи“.Средствата кои ќе бидат собрани ќе бидат искористени за купување на работи потребни во клубот.

Apr 26

Општина Новаци започна со изведба на патниот правец Мегленци-Арматуш

Општина Новаци започна со реконструкција на локалниот патен правец Мегленци-Арматуш, во должина од 2490 метри во вредност од 12 милиони денари со средства обезбедени во соработка со Владата на Република Македонија.

Apr 25

РЕК Битола ќе го асфалтира патот Новаци-Коп во должина од 11 км

На средбата помеѓу градоначалникот на општина Новаци Лазар Котевски и раководството на РЕК Битола и ЈП Македонија Пат, се разговараше за асфалтирањето на патниот правец од Новаци до Копот.Целокупната финансиска конструкција за овој градежен зафат ќе ја обезбеди најголемиот производител на електрична енергија на територијата на РМ, РЕК.

Apr 25

Завршено е асфалтирањето на патниот правец Рибарци-Гнеотино

Заврши асфалтирањето и градежните работи на патниот правец Рибарци-Гнеотино.Станува збор за делница во должина од 4100 метри за што се потрошија околу 19 милиони денари.

Apr 24

АПРЗ и УСАИД потпишаа соработка за експанзија на мали бизниси

Советниците од Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството заедно со стручни лица од Израел ќе им помагаат на заинтересирани земјоделци од пелагонискиот и полошкиот регион како со помош на систем капка по капка и добри земјоделски практики да ги зголемат приносите при производство на пченка.Општина Новаци е избрана за пилот општина од овој регион.

Apr 24

Новаци и Стрежево го завршуваат проектот за наводнување на полето

Проектот за префрлање на водоснабдителниот систем на Стрежево преку реката Црна, со цел наводнување на новачкото поле ќе биде готов до крајот на работната недела. Стручните служби на Јавното претпријатие Стрежево во соработка со Општина Новаци очекуваат проектот деновиве да го помине последниот филтер пред да се најде пред надлежните во Министерството за земјоделство.

Apr 23

Втора седница на Советот на општина Новаци

Денеска во просториите на општинската зграда во Новаци се одржа втората седница на новиот состав на Советот на општина Новаци.Советниците расправаа за 29 точки на дневен ред и околу 12 останати барања и дополнувања.

Apr 23

Обука за користење на ИПАРД средствата

Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството заедно со Бизнис Старт Ап Центарот од Битола одржаа обука за земјоделците од општина Новаци за користењето на средствата од ИПАРД програмата.

Older posts «

css.php