Daily Archive: December 5, 2012

Dec 05

Ќе се реконструира водоводната мрежа во Далбеговци, Горно и Долно Агларци

Во просториите на општина Новаци се одржа состанок помеѓу градоначалникот Лазар Котевски,претставник на изведувачот „Маркоски К- 73“ ДООЕЛ Струга и претставник на надзорот Г.И. Македонија АД Скопје за реконструкција на водоводната мрежа во на населените места во Далбеговци, Горно и Долно Агларци. Проект е финансиран со средства добиени од кредит од Европската банка за обнова …

Continue reading »

Dec 05

Мариовската “Трева што бега” амајлија против зло и извор на младост и убавина

Малкумина ја слушнале легендата за „тревата што бега“ за која Мариовци веруваат дека носи среќа и бериќет. Според кажувањата на жителите на мариовското село Старавина, оној кој ја има амајлијата направена од двете треви кои можат да се најдат само на врвот на Кајмакчалан на планината Ниџе, ќе остане вечно млад, убав и ќе го …

Continue reading »

css.php