Monthly Archive: July 2012

Jul 30

Јавен повик за ангажирање на волонтери

Jul 30

Дечињата од “Бамби” ја посетија Библиотеката и ЗОО Градината во Битола

Шест дечина од големата група од игротеката „Бамби“ во с. Новаци благодарение на градоначалникот Лазар Котевски , ја посетија битолската библиотека и зоолошката градина. Во библиотеката присуствуваа на работилница во чии рамки се запознаа со библиотечното работење, ја развиваа љубовта кон книгата и стекнуваа навики за читање, вели учителката Николина Лозановска.

Jul 23

Ќе се реновира Игротеката “Бамби” во с.Новаци

Единствениот центар за Ран Едукативен Развој на децата на возраст од 2 до 6 години во Општина Новаци, игротеката „ Бамби“ започна да се реновира преку проектот Здрава Средина = Здрави Деца, поднесен од страна на едукаторот во Бамби, Николина Лозановска.

Jul 19

Општина Новаци интересна за УСАИД

Општина Новаци е интересна за  УСАИД како една од можните општини каде ќе се спроведува пилот проектот за намалување на зависноста од увоз на суровини и репроматеријали за проиводниот процес на на големите компании а воедно поттикнување на локалните земјоделци за нивно производство со што би се обезбедило сигурен пласман на нивните производи.

Jul 19

Региони од Македонија и Грција во заеднички проект “FIRESHIELD”

Започна реализацијата на проектот „ План за развој на прекугранична заедничка заштита од пожар „FIRESHIELD“ а на првиот работен состанок присуствуваа сите инволвирани субјекти и тоа: Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион, Регионалната развојна агенција на Лерин-АНФЛО, Општините Битола и Прилеп и Регионот Западна Македонија.

Jul 18

Џип турнеја низ Мариово 2012

Викендов Мариово повторно беше домаќин на Викенд Џип Турнејата 2012. Станува збор за туристичко возење по шумски патеки со теренски возила –џипови на кои учесниците наидуваат на природни препреки: кал, големи успони, трева, камења вода и сл.

Jul 16

Пет и пол милиони евра за развој на селата, за земјоделска механизација, за чистење канали

Владата одлучи да ангажира и исплати 5,5 милиони евра за поддршка на развојот на селата, поддршка за купување на земјоделска механизација и чистење на каналите.

Jul 06

Започна проектот ТЕЛЕТЕРМ за централно греење во општините Битола и Новаци

Општините Битола и Новаци ќе ги користат искуствата на регионот Аминтео од Грција за инсталирање централно греење во овој дел на Пелагонија. На денешната промоција во Битола беше соопштено дека „Телетерм“ е проект за рационална употреба и заштеда на енергија и истиот ќе придонесе за редуцирање на штетните гасови во регионот, односно ќе има позитивен ефект …

Continue reading »

Jul 03

200 деца од о.Новаци дишеа чист воздух на Пелистер

Во рамките на проектот „ Дајте ни воздух и здрава животна средина“ ЕЛЕМ и оваа година им овозможи превентивен одмор на децата од ОУ „ Славко Лумбарковски“ и подрачните училишта од општина Новаци, во хотелот  „ Молика“ на Пелистер.

Jul 02

Против пожарите со Камп за доброволци пожарникари

Битолската територијална противпожарна единица во соработка со општините Битола и Новаци направија тридневен камп за едукација на пожарникари доброволци во Скочивир, кои би зеле учество во акциите за превенција и гаснење на пожари. Оваа е дел од планираните активности на општините за зголемување на противпожарниот кадровски потенцијал во летниот период кога за жал имаат полни …

Continue reading »

css.php